preloader
CORNEAL COLLAGEN CROSSLINKING (CXL) - Ultra B2
Keratokonus je stanje oka kod kog dolazi do deformacije rožnjače u obliku kupe (konusa). Uglavnom zahvata oba oka ali obično ne počinje istovremeno. Oboljenje je evolutivno, neizlečivo i opisane su četri faze razvoja bolesti. Zbog keratokonusa niko nije izgubio vid i uvek postoji odgovarajući tretman bolesti. Normаlan oblik rožnjаče je u obliku polu-lopte. Kada strukturа rožnjаče nije dovoljno jаka dа održi pravilan oblik, rožnjača se tokom vremena ispupčuje ka spoljа i poprima oblik kupe. Ovo stаnje oka se nаzivа kerаtokonus.
CORNEAL COLLAGEN CROSSLINKING je neagresivna terapijska metoda pri kojoj se kobinacijom vitamina B2 i UV zračenjem učvršćuje kolagen i stabilizuje rožnjača. Time se zaustavlja napredovanje keratokonusa. Sama intervencija Crosslinkinga traje 30 minuta i izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji. Nakon što se površni sloj ćelija odvoji mehanički, vitamin B2 se primenjuje i rožnjača se izlože UV zračenju u narednih pola sata uz stalno obnavljanje vitamina B2 i anestetika. Cross linking je metoda lečenja keratokonusa kojom se postiže zaustavljanje (usporavanje) daljeg deformisanja rožnjače. Ovom intervencijom se uspostavlja mehanička stabilizacija tkiva rožnjače. Praćenje pacijenata tokom dužeg perioda pokazalo je da je ova metoda veoma uspešna. Cilj cross-linkinga je da u tkivu rožnjače dođe do stvaranja debljih, izukrštanih i međusobno povezanih kolagenih vlakana koja će na taj način učvrstiti rožnjaču i onemogućiti dalju deformaciju. Cross linking se može ponavljati u slučajaju dalje progresije.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.