preloader
EPIRETINALNA MEMBRANA Šta je epiretinalna membrana? Uzroci, simptomi, vrste i lečenje
Šta je epiretinalna membrana? Epiretinalna membrana je tanak, providan, avaskularan film fibroznog tkiva koji se ponekad formira na površini mrežnjače kao odgovor na promene u staklastom telu koje su povezane sa starosnim dobom pacijenta, ali ponekad i zbog upale, dijabetesa ili traume. Membrana se ponekad može skupiti kao ožiljno tkivo, što se u ovom slučaju naziva „makularni nabor“ – čime se menja oblik površine dela mrežnjače koji daje najoštriji vid (makula) i još više iskrivljuje vid. Pojava epiretinalnih mebrana remeti centralni vid. Epiretinalne membranue se još u praksi nazivaju: celofanska makulopatija, macular pucker, preretinalna fibroza, epiretinalna fibroza.
Koji su uzroci i kako nastaje dijabetička retinopatija? Najčešći uzrok makularnog nabora ili epiretinalne membrane jednostavno je starenje. Zadnji deo oka je ispunjen gustom supstancom nalik na gel koja se zove staklasto telo. Kada se staklasto telo odvoji od mrežnjače, ponekad oslobađa normalne ćelije u srednji deo oka. Ove ćelije se često talože i polako rastu kao list tokom vremena. Ovaj sloj ožiljnog tkiva će početi da izaziva izobličenje centralnog vida. Drugi uzroci epiretinalne membrane mogu uključivati inflamatorne bolesti, traumu, krvarenje, a ponekad se mogu javiti i bez ikakvog dobrog razloga.
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.