preloader
UVEITIS Šta je uveitis? Uzroci, simptomi, vrste i lečenje
Šta je uveitis? Uveitis je vrsta zapaljenja oka. Izaziva zapaljenje srednjeg sloja tkiva očnog zida, poznatog i kao Uvea. Uvea se nalazi ispod sklere (beli deo oka). Sastoji se od šarenice, horoidee i cilijarnog tela. Uvea i okolne strukture zajedno kontrolišu različite funkcije oka. Često je praćeno crvenim očima uz zamućenje vida, a može biti i veoma bolno. Uveitis potencijalno može oštetiti očna tkiva, što dovodi do trajnog gubitka vida.
Koji su uzroci i kako nastaje uveitis? Uveitis se može desiti zbog neke virusne ili bakterijske infekcije, autoimunih poremećaja, povrede oka, a u mnogim slučajevima razlozi ostaju nepoznati. Nekoliko autoimunih poremećaja koji mogu biti povezani sa uveitisom su: Psorijaza, Kronova bolest, Artritis, Reumatoidni artritis, Ankilozni spondilitis, Ulcerativni kolitis Infekcije koje mogu biti uzrok uveitisa su: Herpes, Sifilis, Tuberkuloza, HIV, CMV retinitis Drugi uzroci za uveitis uključuju: Povrede, Traume, Modrice ili izloženost nekom toksinu koji uđe u oči
Koji su simptomi uveitisa? Postoji mnogo znakova i simptoma koji mogu ukazivati na uveitis: Crvenilo i otok u očima, bol u oku, glavobolje, osetljivost na svetlost, lošija vidna oštrina. Zatim mušice, tačkice, končići u vidnom polju. Primećuje se promena u boji irisa, zamagljen vid. Ovi znaci i simptomi mogu se javiti na jednom ili oba oka. U zavisnosti od težine, uveitis se može razvijati brzo ili postepeno.
Vrste uveitisa Postoje različite vrste uveitisa, u zavisnosti od toga gde se upala dogodila: Prednji uveitis ili Iritis utiče na iris i najčešći je tip uveitisa. Iris (dužica) je obojeni deo oka koji prilagođava količinu svetlosti koja ulazi u oko. Počinje naglo, a simptomi mogu trajati dva meseca. Srednji uveitis ili Iridociklitis. Ovaj uveitis se može javiti i kod zdravih ljudi, ali je uglavnom povezan sa ljudima koji imaju neke autoimune bolesti. Posteriorni uveitis je takođe poznat kao horoiditis. Osobe sa autoimunim poremećajima ili infekcijama, poput virusa ili gljivica, mogu dobiti zadnji uveitis. Ovo je teži tip uveitisa i može izazvati ožiljke na mrežnjači. Pan uveitis izaziva zapaljenje u svim slojevima uvee. Utiče na glavne delove očiju.
Uveitis je često hronična bolest, i veoma važno da posetite oftalmologa svaki put kada se simptomi ponovo pojave. Vaš vid je veoma dragocen. Bez obzira koliko imate godina, važno je da povremeno posećujete svog oftalmologa. Ako imate bilo koje drugo zdravstveno stanje kao što je HIV ili kolitis, obavezno o tome obavestite svog oftalmologa tokom očnog pregleda. Ako se suočite sa bilo kakvim neuobičajenim stanjima u očima kao što su zamagljen vid, crvenilo ili bol, obratite se svom oftalmologu što je pre moguće. Na taj način biste mogli da održite svoj vid zdravim i brže izlečite sve probleme sa očima pre nego što postanu ozbiljni. Ako ste zabrinuti za zdravlje svojih očiju, ne oklevajte već posetite očnu bolnicu OPTOTIP u Beogradu. U OPTOTIPU će Vam doc. dr Aleksandra Radosavljević, načelnik odeljenja za uveitise na Očnoj Klinici u Beogradu, koja ima dugogodišnje iskustvo i neophodnu stručnost u lečenju svih vrsta očnih infekcija i uveitisa pružiti potrbnu pomoć i odgovore na sva Vaša pitanja. Odgovarajući i blagovremeni tretman pod nadzorom iskusnog oftalmologa značajno smanjuje šanse za komplikacije. Ako se ne leči, uveitis može uticati na susedna očna tkiva, izazivajući razvoj glaukoma, katarakte ili edema mrežnjače što dovodi do gubitka vida.
Lečenje uveitisa Lečenje uveitisa je neophodno kako bi smanjili i eliminisali upalu i bol, sprečili oštećenje tkiva unutar oka i sprečili gubitak vida. Upala se obično leči antiinflamatornim steroidnim kapima za oči, pilulama ili injekcijama, u zavisnosti od toga gde se upala nalazi u oku. Dodatni lekovi ili tretmani mogu se propisati u zavisnosti od uzroka i stanja. Ako je neophodan tretman van delokruga oftalmologa, on će Vas uputiti kod odgovarajućeg specijaliste. Na primer, kada je uzrok autoimuna bolest. Ako postoji virusna infekcija ili povišen intraokularni pritisak, biće Vam dati odgovarajući lekovi za lečenje ovih problema. Lečenje obično traje nekoliko dana, u nekim slučajevima i do nekoliko nedelja. Ako se ne leči, uveitis može uticati na susedna očna tkiva, izazivajući razvoj glaukoma, katarakte ili edema mrežnjače što dovodi do gubitka vida.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.