preloader
ABLACIJA RETINE Šta je ablacija retine? Uzroci, simptomi, vrste i lečenje
Šta je ablacija retine? Ablacija retine je odvajanje senzorne retine od retinalnog pigmentnog epitela subretinalnom tecnošću. Ablacija retine (ablatio retinae) ili odvajanje mrežnjače oka predstavlja hitno stanje u oftalmologiji, pri kom dolazi do odvajanja tankog sloja tkiva (retine) od njene podloge i pomeranja iz normalnog položaja. Prilikom ablacije retine dolazi do odvajanja retinalnih ćelija od sloja krvnih sudova koji im obezbjeđuju ishranu, a koje su oku potrebne za normalno funkcionisanje . Ablacija retine je urgentno stanje koje ugrožava vid. Što je duže nelečena ablacije retine, veći je rizik permanentnog gubitka vida u zahvaćenom oku. Ablacija retine leči se operacijom koja se naziva vitrektomija. Ako se na vreme postavi dijagnoza i započne lečenje, vid može biti sačuvan.
Koji su uzroci i kako nastaje ablacija retine? Uzroci koji najčešće dovode do ablacije mrežnjače su povrede (traume) oka, dijabetes ili odvajanje zadnjeg zida staklastog tela nastalo zbog upale, kratkovidosti ili posle hirurških intervencija na oku. Odvajanje mrežnjače češće je kod pacijenata koji imaju preko 40 godina, kao i kod osoba koje u porodici imaju nekoga sa ovim poremećajem i onih koji pate od velike kratkovidosti. Ablacija retine može nastati i kod anemije srpastih ćelija i nekih sindroma.
Ablacija retine najčešće nastaje formiranjem rascepa na mestu perifernih slabosti mrežnjače, zbog slabije ishrane u poznijim godinama, urođenih slabosti kod kratkovidih osoba ili nakon povreda. Važnu ulogu ima i proces starenja i razvodnjavanje staklastog tela koje inače naleže na mrežnjaču. Pri pokretima oka, pomera se razvodnjeno, delom odvojeno staklasto telo povlačeći perifernu retinu i na mestu slabosti formira rascep kroz koji postepeno prodire tečnost i odvaja mrežnjaču. Ovakva vrsta je najčešća ali postoje i druge vrste ablacije u sklopu drugih očnih bolesti (neregulisane šećerne bolesti, ponavljanjih krvarenja u oku, povreda oka ili ređe usled intraokularnih tumora ili upala).
Koji su simptomi ablacije retine? Pre nego što dođe do pojave ablacije retine, kod nekih pacijenata, javlja se niz specifičnih simptoma. U vidnom polju zamućenja koja se kreću, mušice ili končići, pojava paučine, svetlucanja poput munja ili bliceva pri naglim pokretima oka. Posle ovih simptoma sledi značajan pad vida uz pojavu zavese u vidnom polju pri vrhu ili sa strane, ili zamućenje vida. Ablacija retine može nastati i naglo, bez prethodne najave, sa iznenadnim padom vida. Simptomi se mogu pojavljivati postepeno dok se mrežnjača odvaja ili naglo kada se retina potpuno odvoji od unutrašnjeg potpornog tkiva. Ablacija retine je bezbolna. Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma, hitno obavite oftalmološki pregled. Brzina kojom Vam se pruži tretman povećava izglede za obnavljanje izgubljenog vida.
Vrste ablacija retine Uobičajena podela ablacija retine je po načinu njihove pojave i dele se na:
  • Regmatogena ablacija retine kao posledica rascepa retine.
Do odvajanja dolazi postepeno. Nastaje rupica kroz koju staklasto telo curi ispod mrežnjače. Kada se tečnost slegne, mrežnjača se odvaja od površine. Ukoliko ste kratkovidi ili ste nedavno imali operaciju oka, veća je verovatnoća da se desi ablacija retine. Regmatogena ablacija je najčešći oblik ablacije mrežnjače.
  • Trakciona ablacija kao posledica stvaranja membrana na retini koje povuku retinu i na njoj naprave defekt.
Do trakcione ablacije dolazi kada ožiljak na mrežnjači povlači tkivo od površine. Ovaj oblik ablacije je najčešći kod pacijenata s oštećenjem krvnih sudova retine, dijabetesom i dijabetičnom retinopatijom.
  • Eksudativna ablacija retine usled nakupljanja tečnosti u prostoru ispod retine koji je odvaja od dubljih slojeva oka ispod nje.
Eksudativna ablacija je najređi oblik ablacije mrežnjače. Do ovog oblika ablacije dolazi kada nije prisutna rupa na retini, ali se tečnost skuplja ispod nje. Može uticati na oba oka. Najčešće se javlja kod pacijenata s povredom oka, bolestima bubrega, visokim krvnim pritiskom ili tumorima oka.
Lečenje ablacije retine Ablacija retine se u najvećem broju slučajeva mora rešavati hirurškom procedurom. Ako se na vreme dijagnostikuje, naročito ako nije zahvaćen centralni vid, hirurgijom se postižu optimalni rezultati. Ako dodje do odvajanja makule, hirurgijom se može postići anatomski zadovoljavajući rezultat, ali će povratak vidne funkcije u mnogome zavisiti od prethodnog stanja retine i vremena koje je proteklo od trenutka odvajanja makule do hirurgije Smatra se da je optimalni period za hirurgiju u slučaju odvajanja makule do 3 dana! Hirurška terapija se svodi na dve metode – spoljašnji pristup (serklaž) i vitrektomija pars plana, sa ili bez nekog oblika unutrašnje tamponade (gas, silikonsko ulje). U slučaju serklaža, može postojati otežano ili bolno pokretanje oka postoperativno, uz promenu dioptrije zbog promene dužine osovine očne jabučice.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.