preloader
KERATOKONUS Šta je keratokonus? Uzroci, simptomi i lečenje
Šta je keratokonus? Keratokonus je poremećaj vida koji se javlja kao patološko ispupčenje i izobličenje rožnjače koje dovodi do abnormalno visokog i nepravilnog astigmatizma, a time i gubitka vidne oštrine. Keratokonus (keratoconus) je sporo progresivno stanjivanje i ispupčenje rožnjače. Keratokonus se obično prvi put javlja kod dece i mladih, ali se može pojaviti i kod ljudi svih uzrasta. Kada kod normalno okrugle rožnjače (prednji providni deo oka) jedan deo oslabi i postane tanak, pritisak unutar oka tada uzrokuje da se rožnjača progresivno izboči napred u ovoj slaboj tački. Ovo rezultira nepravilnim, asimetričnim konusnim oblikom čiji vrh postaje sve tanji i tanji. Kako rožnjača nastavlja da slabi i konus se povećava, pacijentima vid postaje zamagljen, ponekad izobličen , ili čak dvostruki. Ovi problemi nastaju usled sve veće kratkovidosti (miopije) i nepravilnog astigmatizma i ne mogu se na zadovoljavajući način ispraviti naočarima u naprednim slučajevima. Kod većine pacijenata obolela su oba oka, ali obično je jedno oko više zahvaćeno od drugog. Ovaj abnormalni oblik sprečava da se svetlost koja ulazi u oko pravilno fokusira na mrežnjaču i izaziva izobličenje vida. Keratokonus se leči operacijom koja se naziva CROSSLINKING .
Koji su uzroci i kako nastaje keratokonus? Ne postoji nijedan poznat uzrok za početak keratokonusa, ali postoji nekoliko faktora rizika koji mogu dovesti do keratokonusa:
  • Nasledni faktor jer jedan od deset obolelih od keratokonusa ima bliskog rođaka sa ovim poremećajem.
  • Često trljanje očiju, posebno agresivno trljanje očiju.
  • Bolesti poput astme, alergija, Ehlos Danlersovog sindroma, Daunovog sindroma ili retinitis pigmentosa.
Bolest je obično progresivnija kod dece. Pošto je keratokonus često progresivna bolest, treba ga dijagnostikovati i lečiti što je ranije moguće kako bi se izbeglo ozbiljno oštećenje vida. Keratokonus je vodeći uzrok slepila kod dece i adolescenata koji se može sprečiti . Što se pre otkrije i leči, to je bolja prognoza za očuvanje vida.
Simptomi keratokonusa Neki od najčešćih simptoma keratokonusa su sledeći:
  • Izobličen vid
  • Česte promene dioptrije
  • Problemi sa osetljivošću na svetlost
  • Zamagljivanje vida
Lečenje keratokonusa Rano prepoznavanje keratokonusa je od izuzetne važnosti, jer samo blagovremeni tretman može sprečiti oštećenje vida. Mogućnost obolevanja treba posebno razmotriti kod tinejdžera i mladjih osoba, jer se bolest najčešće razvija u tom dobu. Prvi znak može biti brži porast dioptrije i porast astigmatizma. Srećom dijagnostikovanje keratokonusa je jednostavno i radi se topografijom i pahimetrijom rožnjače. Pregledom se analizira zakrivljenost i debljina rožnjače i identifikuje keratokonus u ranom obliku, kada je bolest još asimptomatska. Kako neprepoznati keratokonus napreduje, izaziva nepovratnu deformaciju rožnjače i trajno narušava vid. Važnost ranog otkrivanja je veoma velika jer se keratokonus može efikasno izlečiti. Pravovremeni tretman metodom Crosslinking (CXL) može sprečiti oštećenje vida i gubitak vidne oštrine.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.