preloader
Operacija glaukoma
Glaukom Glaukom je hronična progresivna optička neuropatijа sa morfološkim (ekskavacijom glave optičkog nerva) i funkcionalnim oštećenjima (defektima u vidnom polju). Najvažniji faktor u razvoju glaukoma je povećani intraokularni pritisak, čija gornja granica varira od osobe do osobe. Njegova pojava ne može da se spreči, a1i pravovremeno dijagnostikovan, uspešno se kompenzuje medikamentnim i hirurškim metodama. Lečenjem želimo da postignemo da se napredovanje glaukoma što više uspori, jer se ne može izlečiti.
Operacija glaukoma Zašto i kada treba operisati glaukom? Operacija glaukoma je neophodna kada intraokularni pritisak nije moguće održavati na bezbednom nivou kapima za oči, pilulama ili laserskim tretmanom. Jedan od načina da se smanji pritisak u oku sa glaukomom je operacija koja se zova trabekulektomija. Kome je potrebno? Hirurgija može pomoći u smanjenju pritiska kada lekovi ili laser nisu dovoljni. Međutim, ne može povratiti gubitak vida koji je do tada nastao. Operacija glaukoma obično nije prvi korak u lečenju glaukoma, ali može spasiti vaš vid ako drugi tretmani ne pomažu. Operacija glaukoma se preporučuje samo kada Vaš oftalmolog smatra da je ona neophodna kako bi se sprečilo dalje oštećenje optičkog nerva. Kada odlučuje o opciji operacije glaukoma, oftalmolog će uzeti u obzir i jedinstvene aspekte Vašeg slučaja, uključujući ozbiljnost bolesti, odgovor na lekove, druge zdravstvene probleme. Ako vam je potrebna operacija glaukoma na oba oka, Vaš hirurg će uraditi operaciju samo na jednom oku, a tek kasnje na drugom. Nkad na oba istovremeno.
Šta je trabekulektomija? Trabekulektomija je pogodna hiruška procedura za snižavanje intraokularnog pritiska oka kada su manje invazivni medicinski tretmani kao što su kapi za oči i laserska hirurgija bili neuspešni. Trabekulektomija je jedna od najčešćih operacija glaukoma i uspešno se izvodi dugi niz godina. Iako nijedna operacija ne može trajno izlečiti glaukom ili poništiti gubitak vida koji se već desio, trabekulektomija je često efikasna u kontroli pritiska i smanjenju rizika od dodatnog gubitka vida tokom nekoliko godina kod većine pacijenata. Hiruška procedura - tok operacije U sklopu oftalmološke preoperativne pripreme dobićete sva objašnjenja i moći ćete da pitate oftalmologa sve vezano za Vašu operaciju glaukoma. Obavezno obavestite oftalmologa ukoliko koristite neke od lekova jer pojedini mogu komplikovati operciju. Bez brige bićete upućeni šta od zamenskih lekova možete koristiti do operacije. Ukoliko koristite neku terapiju, oftalmolog će Vas obavestiti kako da je koristite do momenta operacije i šta je neophodno i kada od Vaših lekova da prekinete da uzimate pre operacije. Ukoliko je planirana lokalna anestezija, možete doručkovati na dan operacije. Operacija glaukoma uobičajeno se izvodi u lokalnoj anesteziji. Zahvat traje krace od jednog sata i bezbolan je, a posle zahvata pacijent odlazi kući. Na dan operacije Pre operacije dočekaće Vas bolničko osoblje i anesteziolog. Nakon kratkotrajne anesteziološke pripreme, i lokalne anestezije, spremni ste za hirurgiju. Tokom operacije, oftalmolog će odstraniti komadić tkiva iz drenažnog kanalića u uglu vašeg oka, na mjestu gdje se spajaju rožnjača i šarenica. Ta nova drenažna pukotina otvara put kojim očna vodica može isticati iz oka. Očna vodica prolazi ispod beonjače i formira se zadebljanje ispod gornjeg kapka, a zatim se resorbuje. Trabekulektomija je konvencionalna filtraciona procedura u hirurškom lečenju glaukoma. Kod operacije glaukoma metodom trabekulektomije rezovima na trabekulumu i beonjači stvara se komunikacija između unutrašnjosti i površine oka čime se olakšava odvod očne vodice, a time se smanjuje očni pritisak. Cilj trabekulektomije je komunikaciju izmeđeu unutrašnjeg i spoljašnjeg dela oka što duže održati prohodnom. Obzriom na prirodan proces stvaranja ožiljaka koji nastaje posle svakog hirurškog zahvata (pa tako i operacije glaukoma) cilj je teško ostvariti. Po tome je opercija glaukoma posebna. Dakle kod svih drugih operativnih zahvata bilo na oku, ili bilo gde na telu priželjkujemo ožiljak jer se njim zatvara hirurški rez. Ali, kod operacije glaukoma taj proces stvaranja ožiljka zapravo želimo izbeći, jer se njime zatvara komunikacija koju smo namerno stvorili prilikom operativnog zahvata. Dugoročno gledajući, posle operacije glaukoma trabekulektomijom u zavisnosti od visine očnog pritiska posle opercije i veličini oštećenja vidnog polja može se i ne mora nastaviti sa terapijom kapima za oči.
Posle operacije glaukoma: Komplikacije nakon operacije glaukoma Mogućnost za pojavu komplikacija je minimalna. Posle operacije, potencijalni neposredni neželjeni efekti uključuju nelagodnost i zamagljen vid u operisannom oku. što može trajati do dve nedelje. Ukupan oporavak može potrajati i do 2 meseca. Jedna od mogućih komplikacija je nedovoljno smanjenje očnog pritiska. Mere opreza Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti, uključujući sport, plivanje i vežbe sa tegovima dok se oporavljate. Pored toga, trebalo bi da izbegavate sve aktivnosti koje zahtevaju savijanje. Spuštanje glave može da izazove jak bol u operisanom oku. Aktivnosti kao što su čitanje i gledanje televizije nisu problem. Konsultujte se sa oftalmologom kada je moguće nastaviti sa redovnim aktivnostima. Rezultati operacije glaukoma Oko 70% pacijenata operisanih metodom trabekulektomije više ne moraju koristiti antiglaukomsku terapiju. Ipak izvestan broj pacijenata oseća znatno smanjenje očnog pritiska, ali i dalje mora da koristiti kapi za oči. Operaciju glaukoma moguće je ponavljati, ali sekundarna operacija ima manju verovatnoću uspešnosti od primarne.
U očnoj klinici OPTOTIP operacije glaukoma izvodi prof. dr Marija Božić načelnik Odeljenja za glaukom, Klinika za očne bolesti, Klinicki centar Srbije. Profesor na katedri Oftalmologije Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja iza sebe više od 60 naučnih radova u referentnim stranim i domaćim časopisima. Redovan predavač na nacionalnim i medjunarodnim naučnim skupovima. Već duži niz godina je vodeći stručnjak na području glaukoma u Srbiji. Koordinator je godišnjih akcija koje se sprovode u okviru Nedelje glaukoma, a u organizaciji Evropskog udruženja glaukomatologa (EGS)
Profesor dr Marija Božić

Profesor dr Marija Božić

Načelnik Odeljenja za glaukom, Klinika za očne bolesti, Klinicki centar Srbije

Detaljnije

Profesor dr Marija Božić

Načelnik Odeljenja za glaukom, Klinika za očne bolesti, Klinicki centar Srbije

Detaljnije
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.