preloader
STRABIZAM Šta je strabizam ili razrokost? Uzroci simptomi i lečenje
Šta je strabizam? Strabizam ili razrokost je poremećaj nedostatka koordinacije između ekstraokularnih mišića. Šest različitih mišića okružuje oko i rade zajedno kako bi se osiguralo da oba oka mogu da se fokusiraju na isti predmet. Kod nekoga sa strabizmom, ovi mišići ne rade zajedno. Kao rezultat, jedno oko gleda u jedan objekat, dok se drugo oko okreće u drugom pravcu i fokusira se na drugi objekat. To može dovesti do nepravilnog dvostrukog vida. U mozak se šalju dve različite slike, po jedna iz svakog oka. Ovo zbunjuje mozak i mozak može da nauči da ignoriše sliku slabijeg oka. Neko sa strabizmom takođe može imati poteškoća sa percepcijom dubine. Strabizam ili razrokost je neusklađenost mišića oka takva da su dva oka orijentisana u različitim pravcima. Strabizam je uobičajen razvojni problem vida koji se razvija tokom mlađih godina. Oko 4% dece trenutno ima ovaj poremećaj. Kod odraslih osoba, ovo stanje lako prepoznaje jer shvataju da vide dvostruko. Međutim, kod dece, strabizam je neznatno teže dijagnostikovati jer se dete prilagođava i uči da ignoriše ili potisne drugu sliku. Rezultat tog ignorisanja slike koju šalje slabije oko, može dovesti do drugog stanja oka, poznatog kao ambliopija ili „lenjo oko“. Ovo je takođe faktor rizika za razvoj miopije, zbog čega je važno da se odmah otkrije. Pregled oka od strane strabologa (subspecijaliste oftalmologije za strabizam) je najpouzdaniji način da ga identifikujemo, povećavajući naše šanse da sprečimo njegovo napredovanje i očuvamo Vaš vid.
Koji su uzroci i kako nastaje strabizam? Najčešći uzrok pojave strabizma je slabost, paraliza, neravnoteža ili oštećenje očnih mišića. Može se desiti i kao rezultat problema sa nervima ili zbog problema u delu mozga koji kontroliše kretanje mišića. Strabizam se može javiti u ranom ili kasnijem detinjstvu ili u odraslom dobu. Strabizam koji se prvi put javlja kod odraslih može biti povezan sa drugim bolestima, uključujući dijabetes, bolest štitne žlezde, Gravesova bolest i visok krvni pritisak, tumori na mozgu ili moždani udar. Strabizam se takođe može pojaviti i zbog genetskih razloga. Ako roditelj ima strabizam, postoji veća šansa da i dete razvije strabizam. Strabizam može nastati kao posledica nesreće ili povrede glave ili oštećenja očnih mišića tokom neke operacije oka. Strabizam se javlja i kao posledica refrakcionih greški kao što su kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam (odstupanje u sfernoj krivini sočiva) Većina odraslih sa strabizmom ima ga od detinjstva. Ređe se razrokost javlja kasnije u životu.
Koji su simptomi strabizma? Osobe sa strabizmom često okom gledaju na gore, u stranu ili ka spolja. Takođe mogu razviti naviku da žmire ili naginju glavu da bi bolje videli. Česte glavobolje, fluktuirajući vid i oštećena percepcija dubine su takođe uobičajeni simptomi. Promene vida, kao što su diplopia (videti duple slike), zamagljen vid, problemi sa čitanjem. Simptomi strabizma mogu biti stalni, ili se mogu povremeno pojavljivati. Iznenadna pojava strabizma i kod dece i kod odraslih može biti znak neurološkog problema opasnog po život i treba ga odmah rešiti.
Vrste strabizma Uobičajena podela strabizama je
Lečenje strabizma Kod dece, ako se strabizam ne leči, pogrešno postavljeno oko je u opasnosti od ambliopije. Ambliopija je medicinski izraz za gubitak vida. Ovo se dešava zato što su oči orijentisane u 2 različita pravca i tako mozak prima 2 različite vizuelne slike. Mozak može da ignoriše sliku sa neusklađenog oka kako bi izbegao dvostruki vid, što dovodi do lošeg razvoja vida tog oka. Lečenje strabizma ima za cilj očuvanje vida, ispravljanje položaja očiju i vraćanje binokularnog vida pacijentu. Vaš lekar može nakon strabološkog pregleda preporučiti: Naočare - ako je strabizam dijagnostikovan kao rezultat refrakcione greške, upotreba naočara može podstaći poboljšanje vida, kao i blago (ako ne potpuno) poboljšanje položaja očiju. Prizmatična stakla za naočare - menjaju način na koji se svetlosni zraci savijaju kada uđu u oči. Prizmatična stakla drže svetlosne zrake fokusirane direktno na mrežnjače, sprečavajući dvostruki vid i druge simptome strabizma. Okluzija - ako dete pati od strabizma u kombinaciji sa ambliopijom, može se započeti tretman okluzije. Tokom ovog tretmana, zdravije oko će biti prekriveno flasterom, primoravajući upotrebu slabijeg oka. Ovaj tretman treba pažljivo pratiti. Hirurgija - u zavisnosti od težine i stepena izraženosti strabizma, operacija strabizma može biti opcija lečenja. Operacija se izvodi na mišićima oka kako bi se ispravio položaj očiju. Ako je potrebna operacija, može se operisati jedno oko ili oba oka. To je jedan od najčešćih hirurških zahvata koji se izvode kod dece, a povremeno i kod odraslih.
Jedan od zanimljivijih načina lečenja strabizma je upotreba prizme. Svako oko vidi slike. Zatim se oči poravnaju, kombinuju i čine „jedan pogled“ na svet koji vidimo. Kada vidite dve slike umesto jedne, to može da znači da su vam oči pogrešno postavljene. Kada se koristi u naočarima, prizma zapravo pomera položaj slike u vašem neusklađenom oku, uklanjajući dvostruki vid. U očnoj bolnici Optotip obično počinjemo tretman sa privremenom prizmom na pacijentovim naočarima (fresnel), jer neki pacijenti mogu imati poboljšanje ili pogoršanje simptoma u prvih nekoliko meseci. Ako je prizma potrebna dugoročno, dr Svetlana Popović može ili da izvrši operaciju strabizma kojom trajno fiksira oči, ili se prizma može ugraditi u naočare sa dioptrijom. Od ključne je važnosti da budete pažljivi prema nezi oka dece kada se njihove veze oka i mozga još uvek razvijaju i jačaju. Bilo koji problem u ovoj fazi ima potencijal da trajno ometa njihove buduće vizuelne sposobnosti. Problemi vida kod dece možda nisu uvek očigledni i dete se možda neće žaliti. Redovni dečiji oftalmološki pregledi bitni su za objektivnu procenu problema ako postoji.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.