preloader
BLOG

ELON najnovije socivo za jasan vid na razlicitim udaljenostima

  27. Nov 2022

Elon je najnovije sočivo /intraokularni implant (IOL) renomirane kompanije Medicontur medju sočivima sa osobinama produžene dubine fokusa (EDoF). Medicontur je od skora na srpskom tržištu a već odavno je poznat u svetu po izuzetnim optičkim materijalima i obradi sočiva kao i po inovativnim rešenjima dizajna sočiva i velikom izboru različitih opcija intraokularnih sočiva.
EDoF sočiva polako preuzimaju primat od multifokalnih difraktivnih sočiva jer ova poslednja ponekad pokazuju neprijatnu skokovitost između različitih fokusa, i za neke pacijente, nepodnošljive ili teško podnošljive haloe (oreole) oko izvora svetlosti (npr. farova, lampi) Elon ima izuzetne karakteristike među EDoF sočivima, posebno u vrlo blagim prelazima između fokusa i neobično dobroj vidnoj oštrini čak i za blizinu (ne samo za srednju distancu) što je do sada bilo teško postići EDoF sočivima drugih proizvođača. Ovim sočivom je i sa stanovišta cenovnog ranga vid na sve tri distance postao dostupniji većem broju pacijenata. Prva ugradnja ELON sočiva u Srbiji izvršena je nedavno u Očnoj bolnici Optotip. Sočiva su i kod naših pacijenata potvrdila izuzetne karakteristike i zadovoljstvo vidom na sve tri distance bez skokovitih prelaza između fokusa/različitih distanci. Pacijenti su izuzetno zadovoljni kvalitetom vida posle ugradnje ovih sočiva. Iznenađujući je nesumnjivo izuzetno dobar vid na blizinu za koji sočiva i nisu primarno bila dizajnirana i oko čega smo i sami bili pomalo skeptični pre sopstvenog iskustva. Posebno je ohrabrujuća činjenica da je prva pacijentkinja bila izuzetno zadovoljna ishodom a procenili smo je preoperativno kao veoma zahtevnu, preciznu i analitičnu osobu. Za potrebe jasnog vida na svim daljinama Medicontur nudi i druga rešenja u zavisnosti od ličnih potreba i afiniteta pacijenta. Posebno su interesantna ona sočiva kojima se dodatno koriguju postojeće anomalije prelamanja svetlosti u već operisanim očima.
Autor: Prof. dr Milenko Stojković Oftalmolog, oftalmohirurg Direktor Klinike za očne bolesti UKCS i Predsednik Republičke stručne komisije za oftalmologiju Ministarstva zdravlja Republike Srbije
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.