preloader
BLOG
22. Sep 2023

Simpozijum - Inovacije u oftalmologiji

Simpozijum dani Optotipa "Inovacije u oftalmologiji" u hotelu Hilton 10.11.2023 u Beogradu

Detaljnije
23. Apr 2023

Kongenitalna ezotropija

Zašto su jako bitni prvi očni pregledi? Šta je strabizam ili razrokost šta ambliopija ili slabovidost? Na pitanja iz ovih oblasti odgovare Vam pruža primarijus Svetlana Popovic specijalista oftalmologije i oftalmohirurg sa Klinike za očne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, na osnovu ličnog dugogodišnjeg iskustva, posebno u lečenju ovih oboljenja. Kroz niz kratkih tekstova saznaćete sve neophodne informacije iz ovih oblasti.

Detaljnije
12. Mar 2023

RUPTURA MAKULE - Ruptura zute mrlje

Ruptura makule ili žute mrlje, predstavlja defekt određenih ili svih slojeva retine u njenom centralnom delu. Češće se javlja kod osoba ženskog pola i to oko 3 prema 1 u odnosu na muški pol i posle 60 - te godine života. Hirurško lečenje podrazumeva da je kod ovih pacijenata potrebno izvršiti vitrektomiju. Dr Goran Damjanović specijalista oftalmologije i oftalmohirurg sa Klinike za očne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, na osnovu ličnog dugogodišnjeg iskustva, posebno u lečenju ovog oboljenja, i drugih, najtežih očnih oboljenja, pripremio je za Vas stručni tekst na temu rupture makule.

Detaljnije
27. Feb 2023

Prof dr Marija Bozic - Svetska nedelja borbe protiv glaukoma 2023

U celom svetu, druga nedelja marta obeležava se kao Svetska nedelja borbe protiv glaukoma. Nedelja borbe protiv glaukoma se ove godine obeležava od 12. do 18. marta. Tim povodom profesor dr Marija Božić načelnica Odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i koordinator godišnjih akcija koje se sprovode u okviru Nedelje glaukoma, a u organizaciji Evropskog udruženja glaukomatologa za Vas je izdvojila 5 bitnih činjenica u vezi glaukoma.

Detaljnije
31. Jan 2023

Kontaktna sočiva (saveti za korisnike)

Većina nas ne razmišlja o zdravlju naših očiju svakodnevno. Međutim, ako nosite kontaktna sočiva, postoje važne stvari koje treba znati. Saznajte više od dr Miljane Marjanović stručnjaka za kontaktna sočiva očne klinike Optotip. U ovom tekstu ćete pronaći preporuke koje treba da zapamtitie kada nosite kontaktna sočiva. Ovi saveti će vam pomoći da održite zdrav vid i da nosite kontaktna sočiva na pravi način u svakom trenutku.

Detaljnije
11. Jan 2023

Komplikovana Katarakta (cataracta complicata)

Komplikovana katarakta (cataracta complicata) je katarakta koja nastaje kao posledica neke druge primarne bolesti oka i može se javiti u bilo kom uzrastu. Razna očna oboljenja kao što su zapaljenja oka, glaukom, pseudoeksfolijativni sindrom, vaskularna oboljenja, trauma oka mogu biti uzročnici brojnih faktora koji menjaju položaj sočiva ili otežavaju pristup samom sočivu, dovodeći do karakteristične lokalizacije zamućenja. Operacije komplikovane katarkte ne spadaju u rutinske operativne zahvate. Zahtevnije su jer je potrebna detaljnija preoperativna priprema kao i veći stepen veštine samog oftalmohirurga. Prim. dr Zora Stanković mr sc.med. oftalmolog i oftalmohirurg, specijalista za komplikovane katarakte sa Klinike za očne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, pripremila je za Vas stručni tekst na temu komplikovanih katarakti .

Detaljnije
20. Dec 2022

Miopija (kratkovidost) - Kako savremeno okruženje utiče na oči

Povodom sve učestalijih pitanja na temu kratkovidosti dr Vladimir Milutinović oftalmolog sa Klinike za očne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije , napisao je za Vas stručni tekst na temu miopije. Da li Vam se čini da danas više dece nosi naočare nego kada ste Vi bili dete? I ne samo to, već su deci potrebne naočare u sve mlađem uzrastu? To nije vaša mašta. Miopija ili kratkovidost je refraktivna greška oka kod koje su slike izbliza jasne, ali su udaljeni objekti zamućeni. Može se svrstati na listu „bolesti civilizacije modernog doba“ izazvanih životnim stilom i ishranom koji se ne podudaraju sa načinom na koji su naša tela – ili u ovom slučaju naše oči posebno evoluirale.

Detaljnije
27. Nov 2022

ELON najnovije socivo za jasan vid na razlicitim udaljenostima

U očnoj bolnici Optotip prvi put u Srbiji profesor dr Milenko Stojković ugrado je najnovija ELON sočiva (IOL) renomiranog proizvodjača Medicontur. Ova sočiva spadaju u sočiva EDOF tipa koja su primarno namenjena tome da daju odlican vid i na daljinu i tzv srednju distancu. Neočekivano, mada su dizajnirana i za ovu svrhu pacijentima pružaju i dobar do odlican vid na blizinu čak i na nivou multifokalnih sočiva a bez skokovitih prelaza u vidu i oreola/haloa oko svetala koje daju multifokalna sočiva

Detaljnije
30. Okt 2022

ANTERION – Bolje rešenje za preciznost i tačnost u dijagnostici prednjeg segmenta i biometriji

ANTERION® značajno pomaže u donošenju kliničkih odluka uz napredne mogućnosti sagledavanja karakteristika rožnjače i prednjeg segmenta oka, čime se unapredjuje uvid u dijagnostičke rezultate i transformiše planiranje operacija na novom drugačijem nivou. U savremenoj refraktivnoj hirurgiji, dobijanje tačnih biometrijskih merenja je neophodno u svim slučajevima – normalnim i nepravilnim. Kliničku i naučnu pouzdanost ANTERION multimodalne platforme za snimanje prednjeg segmenta kompanije Heidelberg Engineering, koja koristi SS-OCT visoke rezolucije, potvrdili su mnogi stručnjaci u oblasti prednjeg segmenta, u očnim klinikama širom sveta. Sveobuhvatna merenja koja ANTERION platforma pruža od neprocenjive su vrednosti u transformaciji operacije katarakte i refraktivne hirurgije, kao i dijagnostici rožnjače u potpuno novu dimenziju.

Detaljnije
10. Mar 2022

Nedelja borbe protiv GLAUKOMA 2022 godina

Povodom obeležavanja nedelje borbe protiv glaukoma prof. dr Marija Božić, napisala je za vas stručni tekst na temu glaukoma. Upoznajte se sa ovom bolesti, njenim simptomima i lečenjem.

Detaljnije
23. Feb 2021

Optika La Galerie

Potrbne su Vam naočari ili kontaktna sočiva? Preporučujemo Vam optiku La Galerie koja se nalazi na istoj lokaciji kao i naša bolnica i radi kao specijalizovana optičarska radnja, smeštena u savremeno uređenom poslovnom prostoru.

Detaljnije
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.