preloader
BLOG

Kontaktna sočiva (saveti za korisnike)

  31. Jan 2023

Kontaktna sočiva saveti za korisnike
Koje situacije treba da izbegavaju nosioci kontaktnih sočiva? Kontaktna sočiva nam pružaju komfor i čest su izbor naših pacijenata. Međutim, nosioci kontaktnih sočiva moraju biti svesni određenih rizika koja ona nose i neophodnosti odgovornog ponašanja i rukovanja njima. Zato, prilikom prve obuke za korišćenje kontaktih sočiva puno pažnje posvećujemo edukaciji o rizicima kojih ćemo se ovom prilikom podsetiti.
Nemojte spavati sa kontaktnim sočivima Jedna od najčešćih grešaka koje nosioci kontaktnih sočiva prave je spavanje sa kontaktnim sočivima. Koliko god kontaktno sočivo bilo čisto, ono ne može biti sterilno, to jest na svojoj površini nosi određene mikrobe koji su mogući izazivači infekcije. U budnom stanju suzna žlezda kontinuirano luči manju količinu suza koja spira ove agense, a i sam proces treptanja ne pogoduje razvoju infekcije. Međutim, tokom spavanja nema lučenja suza i sočivo ostaje priljubljeno za prednju površinu oka te se stvaraju idealni uslovi za razvoj infekcije ( topla, mračna i vlažna sredina). U veoma kratkom vremenskom periodu može se javiti infekcija koja napreduje brzo i može da ima potencijalno razarajuće posledice po vid osobe . Ove komplikacije su relativno retke, ali, kada se dese, predstavljaju veoma ozbiljno stanje. Ovaj rizik je nešto veći kod nošenja mekih nego polutvrdih ( gas propusnih) kontaktnih sočiva. Iako postoje meka kontaktna sočiva registrovana za nošenje i tokom noći, mnogi stručnjaci ovo ne odobravaju, te stoga ova sočiva nisu u široj primeni.
Ne savetuje se tuširanje i plivanje sa kontaktnim socivima Sočiva se moraju čistiti i održavati posebnim rastvorima za tu namenu. Pranje kontaktnih sočiva vodom sa česme, tuširanje sa sočivima i kupanje sa sočivima u bazenima, moru ili drugim vodama, nose rizik od infekcije rožnjače parazitom akantameba koji se nalazi u vodi. To je infekcija koja je izuzetno teška za lečenje budući da je uporna, zahvata duboke strukture rožnjače i za posledicu može imati i transpalataciju rožnjače. Bolest je u oko 90% slučajeva vezana za nošenje kontaktnih sočiva budući da ona uzrokuju mikrotraume rožnjače pa ovaj parazit moze prodreti u oko.
Nemojte nositi kontaktna sočiva nakon isteka roka trajanja Kontaktna sočiva nakon isteka roka trajanja počinju da menjaju svoje karakteristike- smanjuje se propustljivost sočiva za kiseonik i na njima se mogu nakupljati depoziti koji povećavaju rizik od infekcije. Današnji trend su kontaktna sočiva sa visokom propustljivošću kiseonika i sa što kraćim rokom zamene (jednodnevna, petnaestodnevna, mesečna). Edukacijom i odgovornim ponašanjem nosioci kontaktnih sočiva smanjuju rizike od infekcija i ostalih komplikacija.
Koristite veštačke suze preko sočiva Dugotrajan boravak u zatvorenim i klimatizovanim prostorijama, višesatni rad na računaru i gledanje u ekrane pogoduju razvoju suvog oka kod svih osoba. Nosioci kontaktnih sočiva, pogotovo nakon više godina nošenja su još podložniji simptomima suvoće oka, žuljanja, osećaja stranog tela ili peska u očima. Svakako se svim nosiocima kontaktnih sočiva savetuje korišćenje veštačkih suza koje se stavljaju preko sočiva, a posebno za one koji više vremena provode ispred ekrana.
Nemojte prekomerno nositi sočiva u toku dana Nosiocima mekih kontaktnih sočiva se ne savetuje kontinuirano nošenje sočiva već bi trebalo da jedan deo dana, kada odmaraju kod kuće ili preko vikenda, nose naočare. Ovo je od velikog značaja na duže staze, jer se na ovaj način kod višegodišnjih ili višedecenijskih nosilaca kontaktnih sočiva sprečava intolerancija na sočiva. Ova, ne tako retka komplikacija je posledica hroničnog nedostatka kiseonika kojom se hrani rožnjača i hronične suvoće oka i manifestuje se osećajem da sočiva ne mogu da se podnesu na oku i postoji potreba da vrlo brzo nakon postavljanja moraju da se skinu i u tom slučaju, nekad privremeno a nekada i trajno sočiva se ne smeju koristiti.
Autor: dr Miljana Marjanovic Oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju Optotip Beograd
Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Ako nastavite da koristite naše veb-stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.